Opublikowany przez: Kasia P.
Autor zdjęcia/źródło: Efekt jo-jo @ Zaprojektowane przez Freepik
Niestety każda dieta wpływa na przemianę materii, rozregulowując ten mechanizm. Z kolei każde ponowne przytycie podnosi tzw. punkt równowagi ciała. Zatem z każdą dietą i przytyciem Twój metabolizm zwalnia, co nie pomaga przy kolejnej diecie. W tym kole chudnięcia i tycia łatwo się zgubić. Znam kobiety, które ciągle są na diecie i muszę przyznać, że wygląda to jak codzienna męczarnia. Jednak dzięki odpowiednim nawykom zaraz po okresie diety możemy utrzymać pożądaną wagę i uwolnić się od „bycia na diecie”. Pora pokonać efekt jo-jo i być z siebie zadowoloną. Jak to zrobić?
Badacze z Uniwersytetu w Maastricht dowiedli, że zaraz po okresie diety należy spożywać jeden składnik , który dodawany do jedzenia po odchudzaniu powoduje, że efekt jo-jo już nie występuję albo pojawia się, ale w bardzo ograniczonym zakresie. Jaki to składnik?
Tym niezastąpionym składnikiem jest dobrze nam znane białko. Naukowcy zbadali 113 ochorników, którzy przez miesiąc, będąc na diecie, stracili ok. 5-10% masy ciała. Następnie podzielono ochotników na dwie grupy. Przez kolejne 6 miesięcy obserwowano ich dietę. Okazało się, że ta grupa, która spożywała 30 gram białka dodanego do zwykłego jedzenia lepiej poradziła sobie z utrzymaniem nowej wagi. Zatem w jakich produktach najlepiej szukać białka?
Okazało się, że także rodzaj białka ma znaczenie. Najlepsze są ryby oraz białko serwatkowe, ponieważ skutecznie zmniejszają apetyt. Te produkty powodują wydzielanie się hormonu szczęścia (serotonina), który hamuje wydzielanie hormonu głodu (grelina). Dodatkowo w przypadku białka serwatkowego pobudza się hormon sytości (leptyna), dzięki czemu poziom cukru we krwi wzrasta wolniej.
Zapytacie, a co z mięsem? Otóż badacze odradzają jego dodawanie do diety. Mięso bywa naszpikowane antybiotykami, hormonami etc. co jak udowodniono wpływa ubocznie na przyrost masy ciała. Szczęśliwie w zamian do krótkiej listy dodatkowych produktów wspomagających dietę po odchudzaniu należą także chudy nabiał i jajka.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.